Kurkstapel 1
Kurkstapel 2

Kurk is een natuurproduct. Het is in feite de schors van de kurkeik. Een boom die voornamelijk groeit in de regio rondom het middellandse zee gebied en Portugal. Wereldwijd zijn er meerdere pogingen ondernomen om de kurkeik ook op andere gebieden te laten gedijen. Tot nu toe zonder de resultaten die in Portugal worden gehaald. Kurk moet, volgens Portugese wetgeving, worden geoogst in de heetste maanden juli en augustus. Op dat moment onttrekt het kurkschors het minste vocht, waardoor het loslaat van de boom. Als de oogst goed wordt uitgevoerd, de boom onder de schors mag niet worden beschadigd, dan heeft dit geen enkele negatieve invloed op de boom. De eerste oogst van kurk kan plaatsvinden als de boom een omtrek van 80 cm heeft bereikt. De boom is dan al 25 jaar oud. De kurkeik kan tot 200 jaar oud worden. Hierdoor kan van een gemiddelde boom 16 keer worden geoogst. De kurkeik is in staat zijn schors in negen jaar te vernieuwen. Na de oogst van de schors, wordt de schors gestapeld en in het bos gelegd om te drogen. Dit proces duurt tot 6 maanden in de openlucht. In deze tijd stabiliseert de kurk, waarna het gesorteerd kan worden op dikte en kwaliteit. Na deze periode worden de kurkdelen gekookt en gestoomd, waardoor het materiaal gezuiverd en meer flexibeler wordt. Hitte en hogedruk zorgen ervoor dat de kurk in dikke blokken wordt geperst om het daarna in dunne plakken te snijden. Deze plakken worden gepolijst en op een achtergrond gelijmd, zodat het gebruikt kan worden als Kurktextiel.

Kurk is 100% natuurlijk en recyclebaar.

De tassen en accessoires van Kurk en kurkleer, komen uit Portugal en andere landen rond het Middellandse zeegebied (Portugal 51%, Spanje 26%, Italië 7% en enkele Noord Afrikaanse Landen 16%). Het kurkleer en kurktextiel wordt door eerlijk betaalde, professionele werknemers verwerkt tot mooie producten. Kinderarbeid is hierbij uitgesloten.

Eigenschappen en voordelen van Kurk(textiel)

Doordat kurk lucht bevat, is het lichter dan water en warmte- isolerend. Kurk is antistatisch, geluiddempend, elastisch , brandwerend, vochtbestendig, makkelijk in onderhoud,  heeft een lange levensduur , is in vele kleuren verkrijgbaar en betaalbaar.
Voordelen: Kurk is duurzaam, recyclebaar en er is geen sprake van erosie in de  kurkwouden. Er hoeven geen bomen te worden gekapt om aan kurk te komen.

Verweken Kurktextiel.

Kurktextiel is heel goed te verwerken met een gewone naaimachine. Wel altijd een leernaald of een topstitch naald gebruiken. De lengte van de steek op 3,5 tot 4 en de spanning op 5 zetten. Het liefst  met een leervoet of een rollervoet naaien, maar het kan ook prima met een gewone voet.

Verzorging Kurktextiel.

Kurkleer kan in handwarm water (30 graden) gewassen worden, U kunt daarvoor een fijnwasmiddel gebruiken of een zachte zeep. Meestal is het al voldoende om met een vochtige doek het kurk schoon te wrijven en na te wrijven met een droge doek. Vlekken zoals rode wijn, mayonaise, chocolade en andere hardnekkige vlekken zijn eenvoudig te verwijderen door het product schoon te wrijven met een natte doek, gedrenkt in wat vloeibare zeep. De producten van kurk zijn heel goed bestand tegen regen en andere weersinvloeden. Dit is een natuurlijke eigenschap van kurk.

Kurk oogst 1
Kurkoost 2
Kurkoogst 3